Intro hur det hela startade

Skårdalskate en liten by i Nödinge församling, och tillhörande Bohuslän en Norsk enklav och fiendeland. Ja så var det med delar av Surte och Bohus en gång långt tillbaka i tiden.Här växte jag upp utan att ha en aning om vad detta område en gång betytt. Här hade en gång landsgränsen gått. Krig och oroligheter  mellan Sverige och Norge hade kommit och gått under många 100 tals år. Kungar hade träffats här i omgångar för att hitta fredliga lösningar men det hade oftast slutat med krig. När Bohuslän blev svenskt vid freden i Roskilde 1658 så var ändå inte krigen över. Det skulle dröja ytterligare flera hundra år innan området blev fredligt.  Men så kom freden, krig och död var snart ett minne blott, industrialismen började spira i älvdalen, men skulle lilla Surte skulle fortsätta att vara ett känt namn på kartan?

Skårdal skate

Nödinge socken inklusive Skårdals skate ca 1715. Skårdalsområdet hörde då fortfarande till Bohuslän.

Den branta ravinen vid Surte bäck, och läget vid Göta älv mellan Göteborg och Kungälv ansågs tidigt lämpligt för kvarnverksamhet. År 1851 köpte göteborgsköpmannen Olof Wijk tillsammans med svågern James Keiller några gårdar i Surte, för att förbättra kvarnverksamheten och även starta ett spinneri. Då Wijk avled 1856 ändrades planerna. 
Ägarna till Eda Glasbruk undersökte vid samma tid möjligheten att anlägga ett fönsterglasbruk i Göteborgsområdet, då importen från huvudtillverkarna i Tyskland var problemfylld på grund av ständiga småkrig. Det förberedda industriområdet i Surte köptes in 1862 och fönsterglastillverkning startade i oktober 1863 under ledning av tidigare disponenten på Eda glasbruk, Gustaf Santesson.

Delar av texten är hämtat från Wikipedia  http://sv.wikipedia.org/wiki/Skårdals_skate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s