Flygkrasch mot linbana i Surte

GÖTA FLYGFLOTTILJ har åter drabbats av en olycka som krävt ett människoliv. Ett skolflygplan av typ SK-15 med värnpliktige flygföraren Carl Ceylon Utterborn som förare och elev och fänrik Elis Gunnar Henrik Möller som lärare kolliderade på onsdagsmiddagen med en linbana och störtade i bergen ovanför Surte samhälle.

Fänrik Elis Möller

Fänrik Elis Möller
Född 1923

FänrikMöller förolyckades medan Utterborn slungades ur planet innan detta tog mark och därigenom räddade livet.

Det var vänstra landningsbenet på planet som hakade fast i en wire på linbanan. Om planet haft endast ett par decimeter större höjd skulle det ha gått klart för linbanan. Linbanans dragwire, med vilken kollisionen skedde, befinner sig på ungefär 15 meters höjd över marken.

Flygplanet hade en hastighet av omkring 150 km. och det blev en fruktansvärd krasch då det tog mark cirka 20 meter från linbanan. Det hamnade på ryggen i snön på en mosse efter att först ha slagit i med högra vingen och stjärtpartiet vilka blev fullständigt krossade.

Skärmavbild 2013-10-19 kl. 22.46.39

Delar av flygplanet slungades vida omkring och motorn lossnade och hamnade ett par meter framför flygplanets kropp. Vänstra landningsbenet var böjt bakåt. Utterborn hade haft sinnesnärvaro att efter kollisionen dra ur sprinten i säkerhetsremmen och slungades ur planet strax innan detta tog mark.

Strax efter kl. 11.30 på förmiddagen brast plötsligt draglinan på den 5 km. långa torvlinbanan som går mellan Surte glasbruk och bolagets torvmosse uppe i bergen.

Året var 1947, texten från tidningsklipp i Georg Olaissons samlingar. Georg jobbade som tidsskrivare på bruket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s