Musiken och det andliga

Gamla missionshuset

Gamla missionshuset

Emma Örnberg, som sommaren 1875 kom till Surte från Kristinehamn. Hennes syster, som var gift med bruksförvaltare Gullbrandsen, blev på grund av sjukdom ordinerad en längre tids vistelse på en kurort för att vårda sin hälsa. Emma Örnberg fick då förestå hemmet. Där tog hon sig an sin systers barn men läste också ur bibeln och bad med dem. Hon samlade också ungdomar i tonåren och undervisade dem om vägen till Kristus och lärde dem andliga sånger. Detta enkla vittnesbörd från Emma Örnberg under några korta sommarmånader blev början till ett andligt skeende i Surte, som i sin förlängning innebar att Surte Missionsförsamling bildades. Läs mer om hur Missionen bildades i Surte på http://surtemissionskyrka.se

Missionen hade firat missommar i många år i närheten av det som skulle komma kallas Vallarna. Nu hade man beslutat att köpa mark och bygga ett sommarhem på platsen. Vallarna låg inte långt ifrån den då populära friidrottsplatsen Borgen som låg uppe i skogen öster om brukssamhället. Ca 100 meter söder om huset Vallarna passerade fram till 1947 den linbana som transporterade torv till bruket.

6269859267_009beb1af2_oOfta spelades det musik på den lilla utescenen bredvid huset. Den framfördes allt som oftast av missionens egen musikkår.

Under 50, 60 och 70 talet så var Vallarna ett omtyckt mål för Surtes missionare. Tyvärr blev huset nerbränt till grunden under 80-talet. Det byggdes aldrig upp igen och idag står platsen tom och den lilla utomhusscenen är sedan länge borta.

6271026135_ee01dd49fd_o

Sven Carlsson som också var musiklärare på Bohusskolan under många år sitter förmodligen bakom pianot denna dag någon gång på 70-talet.

Konserterna var ett uppskattat inslag i Surte och engagerade många.

img178

img179

img182

1962 byggde missionen i Surte ett nytt missionshus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s