Ångbåten Surte

Glasbruket ägde en bogserbåt som byggdes 1898 vid F:a P. Larsson– Thorskogs mekaniska Verkstad, Torskog. Bogserbåten var i järn och hade måtten 14,60 x 3,87 x 2,0 m och hade ett namn: SIGGE 2. Maskinen var från början varvets comp. ångmaskin på 80 Ihk som ersattes 1948 av en Bolinders råoljemotorer. Denna motor var tillverkad 1930 och ersattes i sin tur av en Cater- piller 6-cylindrig dieselmotor på 182 Ehk (1956)

Denna bogserbåt byggdes för varvets egen räkning på förlag som IS- BJÖRN III. Såldes 1899 till AB Surte-Liljedahl, Surte och döptes om till SURTE. AB Surte–Liljedahl ändrades senare till AB Surte Glasbruk.

Bogserbåten Surte

Såldes 1935 till Bogserbolaget Sven i Göteborg och omnamnades till SIGGE, men såldes vidare samma år till Billners Kolimport AB, Göte- borg. De kallade henne PÄR. 1948 bytte man motor och PÄR fick ärva motorn från rederiets båt KJELL. 1950 köpte Bogserbolaget åter henne och döpte då henne till STURE. Man kastade om bokstäverna i Surte. Båten utrangerades och såldes den 31 juli 1981 till Stig Holm, Gustafs- fors för 11.000 kr och då blev namnet STORA LE. Anges 2004 vara arbetsskepp.

Idag kan man hitta henne i Göteborg .

http://www.tugboatlars.se/Siggetva.htm

Har du minnen eller vet mer om båten, skriv gärna en kommentar!

2 kommentarer till Ångbåten Surte

  1. Sten henriksson skriver:

    Hej jag heter Sten Henricson min farfar Arvid Henricson arbetade på Surte båten.

  2. Ted skriver:

    Hej! Jag och en kompis har köpt STORA LE. Vi köpte den av Stig Holms dödsbo. 2012-12.
    Vi tog STORA LE och bogserade en pråm som vi även inhandlat av dödsboet. Från Göteborg runt kusten upp till Västerås! Vilken underbar resa det blev sommaren 2013.
    /Ted

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s