Bruksbiografen går ur tiden

Framlidne styrelseledamoten engels­mannen Dir. Johan Jorgensen, yttrade vid ett styrelsemöte med Surtes styrelse:

Bruksbiografen 1– Surte synes mig vara ett samhälle, där det inte var några möjligheter till för­ströelse för folket,  och då det nu finns chans att göra något åt saken,  borde man nu göra detta. – Styrelsen beslöt där­för att låta inreda biograf i det in­köpta f.d. epedimisjukhuset. Detta hände år 1925. Sedan dess har mycket hänt, och idag har Surte samhälle inget behov av en biograflokal.   Bruksbiografen är inget särfall tvärtom har de flesta mindre biografer i TV-åldern stora be­kymmer och publikfrekvensen har sedan slutet av 50-talet minskat konstant.

Från 1958 har således  Bruksbiografens besökare minskat med cirka 55 %, Med anledning av det ringa behovet av bio på platsen kommer Bruksbiografen där­för att upphöra från slutet av april 1961.

Biografen2

Till alla personer som betjänat  Bruks-biografen under olika tidsepoker och till alla besökare under de gångna åren vill ledningen för biografen härigenom fram­föra ett hjärtligt tack för god service och för visat intresse.

Vad kommer då denna lokal i fortsätt­ningen att  användas till? Helt klart är det dock ännu inte, men det är Bruksled­ningens önskan att lokalen först och främst skall komma till fromma för före­tagets anställda och deras anhöriga samt övriga invånare på Surte,  så att den gam­la önskan i viss omfattning kan uppfyl­las utan att biorörelse bedrives.

Så skrev Olle Svenson i Surteglimtar (Brukets personaltidning) våren 1961.

Biobiljetter

Biljetterna är lånade från Monica Olaisson som hämtat dessa ur sin pappa Georg Olaissons samlingar. Georg jobbade som tidsskrivare på bruket.

Epidemisjukhuset i Surte byggdes i samband med koleraepidemin, men sjukhuset användes aldrig som epidemisjukhus utan bara som vanligt sjukhus. I början av 1930-talet byggdes huset om till biograf.

Det var Surte glasbruk som drev biografen den mesta tiden. Vaktmästare i olika perioder var  Valter och Ragnar Asplund, Robert Taubner, Charles Carlsson och Göte Ellström. I slutet drev Charles Carlsson och Göte Ellström biografen i egen regi. Huset revs under 1970-talet.

Texten ovan finns att läsa i boken ”Surte ett samhälle på historisk mark” som finns att köpa på bl.a Glasbruksmuseet i Surte.
 
 

Surte Bio åter i gång Surte biograf som upphörde med sina föreställningar våren 1961 kommer åter igång efter det att lokalen sedan den övergått i kommunens ägo fått en ”make up”. På annandagen ”blir det premiär. Det börjar klockan 15:00 med en barn och familjeföreställning. Det är ett lustspel ”Panik i varuhuset”, I samband därmed blir det också små Överraskningar för barnen, har dok meddelats redaktionen. På kvällen klockan 19:30 visas filmen ”Ett fall för Johnny Cousin” som inte är lämplig för barn. Bioföreställningar kommer i fort-sättningen att anordnas varje onsdag och söndag.

Lämna en kommentar