Karonsbergs flygplats i Surte

Firmaflyget synes gå mot en ljusframtid och en snabb expansion hävdar man i flygarkretsar. Ännu så länge är det endast ett fåtal svenska företag som har egna flygplan. De uppgår till ett par dussin, behovet väntas emellertid stiga mycket snabbt. Prognoser pekar mot ett par hundra firmaflygplan inom en snar framtid. Över ett 80-tal flygfält kan för närvarande användas för firmaflyg och flera flygfält håller på att iordningställas.
Någon brist på flygutbildad personal råder inte.Den civila marknaden tar varje år emot åtskilliga flygare från flygvapnet. För denna brådska inom affärslivet får man betala dryga pengar – ett flygplan av de vanligaste typerna kostar mellan 140.000:-(1-motorigt plan med 4 platser) och 400.000:-kr. (2-motorigt plan med 5 platser).

Vid frukostklubbens senaste sammanträde här på bruket togs diskussionen upp angående inköp av ett flygplan. En kommitté tillsattes med uppgift att skyndsamt utreda och undersöka alla möjligheter härför. Surteglimtar har varit i tillfälle att taga del av denna utredning som rekommenderar följande:
img718Ett flygfält bör snarast iordningställas vid Karonsberg, där bolaget nu håller på med utfyllnad emellan Karonsberg och Orrvik. Jetplan kan man inte till att börja med i alla fall, ta emot, men detta går att ordna inom en icke alltför avlägsen framtid, beroende på hur snabbt man hinner ordna med utfyllnaden. I samband därmed uppmanar kommittén var och en att dra sitt strå till stacken genom att rensa upp källar och vindsutrymmen.
Ett flygplan för 5 passagerare och släpvagn har kommittén rekommenderat. Vidare kommer en paviljong att tryggas på platsen med servering och annan service för att också kunna betjäna alla båtägare som här har sin hamn. Arbetsprojektet har fått namnet ”Flyg 6l.” Det är ju så modernt med ett slagord där årtalet ingår.
I en särskild PM antyder kommittén att flygplanet bör förses med möjligheter att kunna landa såväl på vatten, is som på ‘land. Detta med tanke på att då flygplanet inte är fullt utnyttjat det då kan stå intresserade sportfiskare bland personalen till tjänst. Färden ut till Tjuvkil och andra lämpliga fiskeställen i kustbandet bör inte ta mer än cirka 8-10 min. I stället för kontanter kan makrill och torsk ingå som likvid.
Under sommaren kommer flygplanet att utnyttjas som badplan, d.v.s.de bland personalen som på ett föredömligt sätt gjort sin insats i produktionen blir kostnadsfritt flygburna ut till lämpligt havsbad.

När ”Karonsbergsflyg” blir helt utbyggt kommer ett rörligt liv att utspelas där.
 Som flygvärdinna har bland 21 sökande ut setts ja det var sant, detta skulle vi inte få avslöja – det kommer att meddelas vid invigningen, vars högtidliga program ännu så länge är preliminärt. Vi vet att musikkåren kommer att medverka. Vidare blir det flyguppvisning av ett flygförband från Värnamo. Tre flaggstänger håller man redan på att svarva i vår snickeriverkstad. Det utlovas från vederbörligt håll att det kommer att bli en festlig invigningsdag den första April.

Från Surteglimtar den 1 April 1961

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s