PLMs Glasbruk i Surte besöks årligen av mellan 3—4 000 personer från när och fjärran. Det är studiegrupper av olika slag, tekniska skolor, personalgrupper från våra kunder, husmodersföreningar etc. Dessa grupper bokar ofta tid för besök månader i förväg. När de anländer till glasbruket tas de om hand av respektive värdar eller guider. Man samlas i tekniska kontorets samlingssal, där besökarna informeras om PLMs olika tillverkningar. Därefter ges en snabborientering om glasförpackningar.
Vi skall i denna artikel söka följa den väg besökarna sedan brukar gå under rundvandringen i hyttan och träffa en del av de personer, som har sin dagliga gärning vid de olika processerna i tillverkningen. Först kommer vi till mängkammaren, där råvarorna uppväges och blandas. Med hjälp av ljustablåer, larmsignaler och tryckknappar övervakas den automatiska våganläggningen. Den här gången är det vågskötare Evald Sandberg som har sitt skiftpass vid vårt besök. Efter 40 års tjänst med mänghanteringen är han väl förtrogen med arbetet. Under sitt 8 timmars skift väger Sandberg in ca 140 ton mängy beroende på ugnarnas glupskhet eller den mäng, som den aktuella tillverkningen förbrukar. En mängsats, som till största delen består av sand, soda och kalk, väger ca 2 200 kg. De olika beståndsdelarna i mängsatsen varierar i vikt från 1 000 kg ned till 2 g per sats.
Från mängkammaren går vi vidare förbi de stora silos, där besökaren imponeras av de 10 silostornen com höjer sig 40 m över marken och som på toppen prydes av den stora neonskylten med bokstäverna PLM. Varje silo rymmer 2 000 ton sand, soda eller kalk. Så fortsätter vi till ugnarna eller vannorna. Fyra vannor står i stram linje och vi befinner oss nu på den sidan av vannorna där mängen matas in. Allt synes här ske automatiskt.
I instrumenthytten vandrar smältarna fram och tillbaka för att avläsa de många instrumenten som bl a kontrollerar temperaturen och som styr de olika manöverorganen för inmatning av mäng, olja, luft, m m. Smältarna, varav det finns två på varje skift, har även till uppgift att byta och rensa de stora oljebrännarna vid vannorna.

Smältare Karl Berntsson kollar oljetillförsel medans kollegan John Guldbranson bytt oljebrännare på vannans topp.
Här är värmen ibland lindrigt sagt tropisk, säger John Guldbrandsson, som vid vårt besök är på väg ned från vannans topp efter byte av oljebrännare, medan Karl Berntsson med 44 års erfarenhet av detta jobb, som numera väsentligt skiljer sig från det man utförde förr i tiden, avläser instrumenten. Smältarna inspekterar också regelbundet den smältande mängen genom särskilda ”titthål” i vannorna, där råvarorna förvandlas till flytande glas i en temperatur som uppgår till 1 600°. Det är en dramatisk syn, och besökarna har också möjlighet, att beskåda den genom inspektionshålen. Därefter kommer vi till maskinerna, som besökarna alltid har svårt att slita sig loss från. Man beundrar IS-maskinerna vilka så snabbt förvandlar glasdropparna — som kommer neddansande från vannorna — till flaskor och burkar.
Det väser och fräser från de 14 maskinerna och med rytmisk precision lyfter mekaniska armar en aldrig sinande ström färdiga men ännu rödglödgade flaskor eller burkar ut på transportbanden för vidare befordran till kylröret. Frank Jacobsson är en av maskinskötarna, som just nu ger formarna en omgång smörja. Därefter lyfter han för inspektion upp en just nu aktuell burk för gurkinläggning, vilken tillverkas vid en av maskinerna. Från maskinerna går vi till avsyningen. Det är både män och kvinnor som har detta ansvarsfulla jobb, och det gäller för Henry Hagström, Laila Nordqvist och deras kollegor att ha ögonen med sig, när de synar av alla dessa förpackningar som är på väg till packning och utlastning.
Vi har under den här vandringen, som avslutas med ett besök i maskinverkstaden, haft sällskap med 40 damer från Kooperativa Kvinnogillet i Malmö, som, även om de tyckte att det var varmt och bullrande i hyttan, var helt begeistrade över att få se hur rationellt och tekniskt fulländat tillverkningen är av de glasförpackningar ”som vi”, som de uttryckte sig, ”dagligen kommer i kontakt med”.
Till slut kan nämnas en rolig siffra: under den timme rundvandringen varade, tillverkade Surte ca 35 000 förpackningar.
Texten hämtad ur PLMs personaltidning artikeln då skriven med ledning av Rauno Jönnson.