Ett perfekt fall 1956

Lördagen den 2 juni 1956 fick vi vara med om ett fascinerande skådespel, då 5: ans 34 meter höga skorsten fälldes till marken med ett väl riktat skott. Under de 55 år som den tjänat, har den bl. a. bidragit till att ge den gamla hyttan sina karaktäristiska drag. Och drag har den ju också gett bl. a. vanna 5.

Surte-112Många åskådare hade samlats för att bevittna denna unika händelse. Runt omkring i samhället där det fanns en chans att se hade folk samlats vi såg smågrabbar som inte dragit sig för att klättra upp på de höga hustaken i närheten.

Att det låg spänning i luften var inte att taga miste på. Platschefen för byggnadsentreprenören för vår nya hytta, ingenjör Nordström, gick omkring med spända anletsdrag, och det kanske han hade all anledning att göra, då man inte kunde vara alldeles berg-säker på att skorstenen skulle falla i önskad riktning. Hade den tagit egna vägar vet man inte hur det hade gått, och förstörelsen kunde blivit avsevärd…

För säkerhets skull hade man bl.a. utrymt hyttan och en del lägenheter i bostadshuset Hoppet samt avspärrat området runt omkring platsen.

Reparation av gamla skorsten

Reparation av gamla skorsten

Allteftersom rivningsexperterna högg in på ena sidan av skorstenen, steg spänningen bland åskådarna. En .stamp av trä hade placerats där man.huggit in och fick överta alltmera av skorstenens vikt., I detta stöd placerades en dynamitpatron. Så kom ögonblicket, en knall hördes och sakta liksom tvekande började skorstenen falla för att sedan under dunder och brak landa exakt där man ville att den skulle hamna.

Ett stort dammmoln och glädjerop från de ansvariga fullbordade detta skådespel. Bland åskådarna befann sig också pensionären Emil -Persson, som för 55 år sedan, när skorstenen byggdes, var med som hantlangare och en gång stått på skorstenskransen när den var färdig-byggd.

Han fick nu vara med om när den fälldes till marken efter full gjort dagsverk. Ja, sådan är nu världens gång antingen det gäller människor eller materia. . .

Texten hämtad från Surteglimtar (Brukets personaltidning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s