Bruket och Surte under kriget

1945 så kapitulerar Tyskland. Krigsåren i Surte har nog varit ganska drägliga men man har samtidigt varit orolig för bombräder då glasbruket utgör en viktig del Sveriges infrastruktur. Man hade därför under kriget 2 flygspanare med kulspruta som skulle värna om Surte och glasbruket. Hur dessa skulle kunna avvärja ett bombanfall är dock oklart men dom fanns utplacerade b.la. annat på Brattåsberget där man än idag kan se lämningar från detta i form av en liten murad skyddsbunker.  Surte glasbruk har ju egen drift av jordbruk och mjölkkor och kanske detta gör att livet blir något enklare i ransoneringens tider.

I Norge är det dock en mycket svår period som bekant och vid krigsslutet 1945 så är det  mycket ont om mat i Norge och ungdomarna i Surte ville hjälpa till så man odlar potatis på åkrarna runt om i Surte. Med hjälp av fyra hästar och plogar samt ett antal villiga ungdomar satte man många potatis för Norges räkning.

Filmen är från Missionkyrkans arkiv.

Efter andra världskrigets slut fortsatte den Svenska regeringen att hålla hög beredskap för civilbefolkningens luftskydd. Ett anfall med kärnvapen utgjorde ett nytt hot och tvingade fram nya planeringsstrategier.

I Surte byggdes 3 skyddsrum ett som ligger söder om hyttan i Brattåsberget. Ett som ligger under laboratoriet, här fanns det exprimentugnar för glas och en hel del annan utrustning för glastester. Man byggde också ett skyddsrum norr om hyttan med 2 ingångar en för bruksanställda (den södra ingången) och en för Disponenten och hans familj (den norra ingången) dessa ingångar är idag igenmurade. Skyddsrummet skulle rymma c:a 170 personer.

Ett normalskyddsrum för exempelvis 180 personer krävde en nettoyta av minst 135 m² (0,75 m²/person). För dessa personer fanns sex torrtoaletter och ett vattentappställe samt hinkar, spadar och annan redskap. Skyddsrummet kunde ventileras med handdrivna och filterförsedda ventilationsanläggningar och blev skyddsrumsentrén blockerad kunde man ta sig ut via reservutgångar. Alla utrustnings- och inredningsdetaljer avsedda för skyddsdrift förvarades i skyddsrumsförrådet.

Ritning över skyddsrummet med 2 ingångar en för disponenten och en för brukets personal.

Ritning över skyddsrummet med 2 ingångar en för disponenten och en för brukets personal. Klicka på bilden för att sen en större version. Ritningen är från Rune Sporres ritningsarkiv över nya hyttan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s